Chicago in Grand Hospice

Een groepje meisjes zit aan de grote tafel midden in de tuin ijverig een vriendschapsbandje te vlechten. Tieners zingen mee met een zomerhit die door de geluidsbox klinkt. Een paar jongens ruilen de badmintonrakketten in voor de sumo-worstel-pakken. Welkom op de parkateliers van Chicago in Grand Hospice!

De tuin van Grand Hospice is de week van 22 augustus de plek van afspraak voor kinderen en jongeren. Ze mogen zonder vooraf in te schrijven afkomen wanneer ze kunnen of willen. Tussen 14u en 17u is er altijd iets te doen voor hen, activiteiten en animatie.

Isaac (12) is al jaren kind aan huis bij Chicago en loopt school in GBS De Kleurdoos. Hij is deze zomer mee op kamp geweest met Chicago. “Ik vind Grand Hospice heel leuk. Ik heb net een rondleiding gekregen van het Pacheco-gebouw door Saïd, de conciërge. Zo groot hier! Je kan veel verschillende dingen doen.”

Kim Dubois van jeugdhuis Chicago: “Voor ons jeugdwerk is het goed om hier een vaste plek te hebben – als basispartner zitten we mee aan tafel met beheerder Pali Pali. Uiteraard omdat hier veel meer plaats is en omdat we vlakbij huis buiten kunnen komen met de gasten, maar ook omdat we aansluiten bij het concept van de tijdelijke bezetting van Grand Hospice. We werken, zij het niet exclusief, wijkgericht – een van de pijlers achter Grand Hospice is om de wijk samen te brengen.”

Maher (12): “Ik heb net gewonnen met het sumo worstelen. Ook de vier op een rij was tof, daar heb ik óók gewonnen (lacht). Ik heb met Manon (jeugdwerker van Chicago) gepraat en met iedereen hier et voilà, dat is goed. Ik vind het hier groot en mooi, ik ga zeker terugkomen, ook als Chicago hier niet is. Ik kan hier goed spelen, iedereen is cool. Op sommige dagen in de vakantie deed ik niets,  ik kom liever naar hier”. Isaac: “Ik ging deze zomer soms ook naar het park met mijn vrienden, maar hier is het beter. In het park zijn er soms kinderen die storen of pesten, en hier niet."

Kim: “Jongens, jullie moeten zeker afkomen voor de marionettenworkshop!” In samenwerking met Arts & Publics zet Chicago deze workshop op voor de kinderen van de wijk. Ook met FutureGrooves loopt een leuke samenwerking. Zij geven een DJ initiatie. “Door het feit dat hier verschillende organisaties samenzitten, ontmoet ons publiek ook andere activiteiten en kunnen we nog meer inspelen op hun noden. En alle evenementen van Chicago kunnen hier nu plaatsvinden. Daar kijk ik echt naar uit!"

Op autoloze zondag, 18 september, strijkt Chicago nog eens full force neer in de tuin van Grand Hospice.