Dankjewel aan de meer dan 200 vrijwilligers van D'BROEJ!

5 december, Internationale dag van de Vrijwilliger vandaag. Meer dan 200 honderd vrijwilligers zijn actief in de 8 werkingen van D’Broej. Daar zijn we niet alleen heel blij om, maar ook erg trots over. Zoveel engagement, om zoveel verschillende redenen. Spotlights op enkele vrijwilligers!


Badro is een ‘ancien’. Hij begeleidt nu al meer dan 8 jaar de huiswerkklassen van VMJ in Molenbeek.
"Ik heb gestudeerd en ik ben nu leraar wiskunde en wetenschappen in het middelbaar onderwijs. Ik wil mijn kennis graag overbrengen en de huiswerkbegeleiding sluit daarbij aan. Ik kijk of alles goed loopt en beantwoord de vragen van de kinderen.  In examenperiodes steken we een tandje bij, dan gaan we op studiekamp: een week lang naar de Ardennen om te studeren. Dat doen we in blokken van 3 uur, dan 3 uur ontspannen, dan terug 3 uur studeren… Sinds 2 jaar ben ik ook animator bij de kinderen en de tieners. Maar ik ben veel meer dan die 5 uur per week op VMJ. Ik woon vlakbij en ben opgegroeid bij VMJ. Ik ken er iedereen, ik ga er ook gewoon om wat met de mensen te babbelen."

"Wat ik nog graag zou doen als vrijwilliger? Dat heb ik al gedaan! (lacht) Een activiteit van het begin tot het einde organiseren. Ik kreeg het vertrouwen van de coördinator en nam een groep tieners mee naar een manga-event."

"Als ik iets voor VMJ kan doen, anytime!"

Fevri (16) en Hamza (18) zijn vrienden en nu een jaar vrijwilliger bij jeugdhuis MIKS in de Bockstaelwijk in Laken.
Ze gaan mee op kamp om de kinderen en tieners van MIKS te omkaderen: activiteiten en spelletjes bedenken en begeleiden, koken en inspringen waar nodig.

Hamza: “Ik ben vrijwilliger bij MIKS maar tegelijk ook gewoon een van de jongeren die naar de activiteiten komt. Dan komen we samen, kijken een film, koken iets, babbelen…” Fevri: “Ik doe dit soort werk ’t liefst in Brussel. Ik werkte ook in Gent en vind het hier aangenamer. Maar misschien is dat omdat ik hier geboren ben hier alles beter ken… De sfeer is goed, op MIKS, ik ken hier iedereen, dat vind ik belangrijk. We zien elkaar ook buiten het jeugdhuis.”


En in de toekomst? Hamza: “Ik weet niet wat ik in de toekomst ga doen, maar weet wel dat ik dit vrijwilligerswerk blijf doen. En als ik mag kiezen, wil ik liever met kinderen werken dan met jongeren. Die zijn toch gemakkelijker…”
Fevri: “Ja maar ik vind ’t toch echt lastig als een kind boos is en vervelend doet. Dat is echt moeilijk soms. Dan neem ik hem even apart om te praten. Als er geen andere jeugdwerker aanwezig is, als ik dus alleen ben, maken we een cirkel en proberen we ’t in de groep op te lossen. Ik heb een schriftje waarin ik al mijn ideeën opschrijf. Ik heb een animatoropleiding gevolgd en zoek methoden en spelletjes op het internet, maar ik bedenk soms zelf ook activiteiten, vandaar… Ik zou graag jeugdwerker worden en hier mag ik af en toe last minute inspringen als er iemand ziek is ofzo, dus dan begeleid ik een atelier op MIKS. En da's tof. Voilà."
 


Lina (21) geeft les Engelse boks aan meisjes en vrouwen van 12 tot 24 jaar bij BBA. 

Ze doet dat elke dinsdagavond en elke zaterdagvoormiddag. En als het van haar afhangt mag het nóg meer zijn.
"Mijn droom is om ook aan meisjes vanaf 6 jaar en iets oudere vrouwen boksles te geven. Voorlopig wil ik eerst mijn studies rechten afronden en dan zie ik weer verder. Want naast het lesgeven ga ik ook nog drie keer per week trainen op BBA." Zelf is Lina eerder toevallig bij het boksen terecht gekomen. Ze was niet echt sportief, maar wou wel bewegen. En een groepssport leek haar maar niets. Via een vriendin kwam ze bij BBA terecht. En de vonk sloeg meteen over. "Het gekke is dat ik daar ingezien heb dat boks helemaal niet zo individueel is als het lijkt. Mohammed Idrissi (foto), mijn trainer en leraar, vertrok altijd van de kracht van de groep. Die methode pas ik nu ook toe. Het is echt super om je kennis en aanpak te kunnen doorgeven aan anderen."

Big up en hartelijk dank aan alle vrijwilligers van D'Broej, wat ze ook doen - jongeren of kinderen begeleiden, vertalingen schrijven, filmen, sporttrainingen geven, koken op kamp, en-zo-zijn-er-nog-véél-meer-vrijwilligersactiviteiten!