1 jaar BX Jeunes

Soufiane en Adil van BX Jeunes spreken uit één mond als het gaat over het hoogtepunt van het voorbije jaar: de voedselbedelingen die ze opzetten. BX Jeunes, een zelforganisatie van jongeren gegroeid uit Centrum West, bestaat nu een jaar. And they are here to stay. 
 

“De voedselbedelingen zullen me mijn hele leven bijblijven”

Soufiane: “De reden waarom we een voedselbedeling voor daklozen, vluchtelingen en thuislozen opzetten is om plezier te doen aan andere mensen. We houden ze bewust relatief klein en maken maximaal 100 pakketten klaar. Zo is er bij de bedeling ook tijd om met de mensen te praten. Uit die gesprekken leren we dat het snel bergaf kan gaan als je in de vicieuze cirkel zit van geen werk - geen huis – minder hygiëne – minder kans op werk etc. De voedselbedelingen zullen me mijn hele leven bijblijven”
Op een jaar tijd hebben ze er zes zelf georganiseerd. En van waar komt het geld om dat eten te kopen? Soufiane: “Uit onze eigen zak. Als we allemaal vijf of tien euro leggen, heb je al snel honderd euro en daar kom je al erg ver mee. We hebben ook meegeholpen bij de actie Thermos van de MIVB, bij Femma en Inaya. En inmiddels hebben een vzw opgericht zodat we ook projectmiddelen kunnen aanvragen.”

1090, 1080, 1070, 1083… heel Brussel reprezent bij BX Jeunes
Adil El Hajoui en Soufiane Marzak zijn kind aan huis in Centrum West. Ze  namen er jaren deel aan de activiteiten en projecten. Maar nu ze ouder zijn dan achttien, vallen ze buiten de reguliere werking van het jeugdhuis. En dus hebben ze, samen met leeftijdsgenoten uit Centrum West, BX Jeunes opgericht. Ze zijn met vijftien jongens en meisjes en komen uit Anderlecht, Molenbeek, Jette, Ganshoren… Het feit dat ze allemaal in een andere wijk wonen zien Soufiane en Adil als een pluspunt: iedereen heeft een andere visie en pikt andere dingen op in zijn wijk. Vandaar dat de projecten die ze doen ook erg verschillend kunnen zijn. En iedereen heeft zijn eigen talent: de ene onderhoudt de website, de andere zoekt organisaties om mee samen te werken. Adil en Soufiane zijn beide sterk op het terrein zelf en in de coördinatie. Soufiane: “Kijken of iedereen doet wat hij gezegd had dat hij ging doen” (lacht)

Gewoon samen zijn
Soufiane: “We zijn niet de hele tijd anderen aan het helpen hoor. We komen ook gewoon samen om bij elkaar te zijn. Het is een toffe groep en de sfeer is super. We gaan bowlen, naar de bioskoop, paintball spelen, op kamp. Binnenkort gaan we op avonturenkamp bij Avatar. En we hebben bijvoorbeeld ook de broers Boughanem ontmoet”

“Tonen dat je iets kan doen als jongere”
De plannen van BX Jeunes voor de komende maanden zijn: kinderen die in het ziekenhuis liggen een dagje animeren en op uitwisseling gaan in Grenoble. Nog een plan: een weeshuis in Marokko bezoeken en daar activiteiten opzetten voor de kinderen – de meeste jongeren van BX Jeunes hebben immers een animatorattest. Aan hun zelfvertrouwen zal het zeker niet liggen. Deze gasten hebben er zin in. Je vindt BX Jeunes bij Centrum West, maar ook op Instagram, Facebook en Snapchat. Adil: “We willen in het echte leven én online aan andere jongeren tonen dat je iets kan doen, dat je dingen kan doen bewegen.”