van Ieper naar de Ieperlaan

5 nov - 14u: Brusselse tieners uit de Chicagowijk herdenken de Eerste Wereldoorlog op hun eigen manier: van Ieper naar de Ieperlaan. 

In de Kaaienwijk, vol echo’s van de Eerste Wereldoorlog, leveren de jongeren van jeugdhuis Chicago hun eigen bijdrage aan de herdenkingsfestiviteiten. Ze bouwen een eigen Menenpoort en brengen een hedendaagse versie van de Last Post onder hun brug. Een vredesboodschap van een jonge generatie…

2014 staat in het teken van de herdenking van WO I. Een verschrikkelijke oorlog waarvan de gevolgen tot op heden nog doorwerken. Voor Brusselse jongeren vandaag is dit echter een abstract begrip geworden, waarmee zij zich nauwelijks nog verbonden weten.
Nochtans is WO I een oorlog waar bijna iedereen, van waar ook ter wereld, ergens gelinkt kan worden.

Jeugdhuis Chicago uit de Kaaienwijk roadtripte met een diverse groep jongerenambassadeurs door Flanders Fields en ging aan den lijve ondervinden doe de WOI, honderd jaar na datum, nog nasmeult. De frontlinie was even multicultureel als ons gezelschap en we slaagden er in, tijdens een avontuurlijke queeste, sporen terug te vinden van de vele Algerijnen en Senegalezen die hun leven lieten aan het front.

In de Kaaienwijk is het niet ver zoeken naar referenties aan WO I: Diksmuidelaan, Ieperlaan, Houthulstboslaan, … De wijk is nu gekend voor zijn groothandel in olijven, munt en andere mediterrane producten. Met de paletten die de handelaars gebruiken, hebben we onze eigentijdse versie van de Menenpoort gemaakt.

Geen Menenpoort zonder Last Post. De jongeren brengen ook een vredesboodschap aan de voet van hun poort: hun eigen Last Post Remix.

De inauguratie van onze Menenpoort was op 5 november aan de Handelskaai. Verslag facebook vind je hier, alsook een artikel in Le Soir