ANIMAVONTUUR

ANIMAVONTUUR: jouw avontuur richting een diploma of job als kinderbegeleider

Ben jij tussen 18 en 25 jaar en woon je in Brussel? Heb je zin in avontuur? Zou je graag met kinderen en jongeren willen werken, maar heb je geen diploma secundair onderwijs?

Dan stellen we je graag ons gloednieuwe project ANIMAVONTUUR voor!

D’Broej vzw stoomt jaarlijks 12 jongeren klaar om aan het werk te gaan als kinderbegeleider (2,5 – 12 jaar) en/of om een opleiding tot kinderbegeleider (0 – 2,5 jaar of 2,5 – 12 jaar) te volgen aan het CVO.

ANIMAVONTUUR?

ANIMAVONTUUR is een gratis alternatief opleidings– en begeleidingstraject en zal jaarlijks 12 jongeren versterken en begeleiden naar een job als kinderbegeleider. We richten ons op jongeren die afgehaakt zijn van school en nood hebben aan een extra boost.

Het eerste deel van het traject bestaat uit een verblijf van drie weken in de bergen, een animatorcursus, modulaire vormingen en individuele begeleiding. We werken aan persoonsversterkende competenties (zelfvertrouwen, zelfkennis, kritisch denken, zelfzorg, …), pedagogische vaardigheden (noodzakelijke vaardigheden voor de job van kinderbegeleider), algemene arbeidscompetenties en levensreddend handelen bij kinderen.

Aan het einde van het eerste traject (na 3 maanden) beschikt de jongere over een attest animator in het jeugdwerk en een attest levensreddend handelen bij kinderen. De jongere heeft bovendien meer zelfvertrouwen en zelfinzicht, beschikt over pedagogische vaardigheden en arbeidscompetenties en heeft een plan voor de toekomst.

Tijdens het tweede deel van het traject begeleiden we de jongere bij het realiseren van dat toekomstplan. Er zijn verschillende opties. Zo kan je bijvoorbeeld meteen aan de slag gaan als kinderbegeleider in de naschoolse opvang. Een tweede optie is om – met zicht op een diploma secundair onderwijs – bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) een verdere opleiding te volgen als kinderbegeleider (baby’s en peuters of schoolgaande kinderen). Een combinatie van beide opties is ook mogelijk.
We ondersteunen de jongere met individuele begeleiding, terugkommomenten en verdere vorming op maat.

ANIMAVONTUUR, jouw avontuur richting een diploma of job als kinderbegeleider, is een project in samenwerking met VDAB.

Wie kan deelnemen?

Wij zijn op zoek naar jongeren die nood hebben aan een versterkend traject, die geconfronteerd worden met drempels, maar gemotiveerd zijn om dit traject af te ronden.

Voorwaarden:

 • Tussen 18 en 25 jaar.
 • Woonplaats in Brussel.
 • Geen secundair diploma.
 • Gemotiveerd om als kinderbegeleider aan de slag te gaan.
 • Nood aan extra begeleiding en vorming.
 • Je kent voldoende Nederlands of kan op korte / middellange termijn voldoende Nederlands leren om de opleiding ‘Kinderbegeleider’ te volgen of als kinderbegeleider in de voor- en naschoolse opvang (niveau 2.2) te werken.

Programma

Juni – augustus

Werving van de kandidaten.

Rekrutering en selectie aan de hand van diepte-interviews met kandidaten.

Oktober

Buitenlandse ervaring.

Verblijf van 3 weken in de Franse Alpen. Werken aan persoonsversterkende competenties.

Animatorcursus in Frankrijk.

Inzetten op pedagogische vaardigheden.

November – december

Gezamenlijk voortraject.

Wekelijkse vormingsmodules (algemene arbeids-competenties, pedagogische vaardigheden, EHBO),

individuele begeleidings-momenten, animatorstage en evaluatiemoment.

Januari 2024

Start je eigen traject! Toekomstplan:

- traject naar werk,

- opstart CVO,

- start taaltraject.

Individuele begeleiding en terugkommomenten.

Na dit traject:

 • heb je een attest animator in het jeugdwerk op zak.
 • beschik je over een attest levensreddend handelen bij kinderen.
 • ken je je eigen sterktes en zwaktes.
 • heb je een duidelijk plan voor de toekomst.
 • kan je bij het CVO starten aan een opleiding ‘Kinderbegeleider’ (opvang baby’s en peuters of naschoolse opvang). Ook tijdens de opleiding kan je al werk zoeken.
 • kan je meteen aan het werk als je dat liever wil.

Heb je interesse in dit traject? Ken je jongeren die graag kinderbegeleider willen worden? Of wil je graag meer informatie? Neem dan zeker contact op met:

E-mail: ANIMAVONTUUR@dbroej.be