D’Broej reprezent op de Zinnekeparade

De 10de editie van het Zinnekeparade in Brussel was alweer een groot feest.

Ook voor de kinderen van D'Broej die mee opstapten in de parade. Het thema van de optocht was “illegaal”. En de deelnemers gaven hun eigen invulling aan het thema.
 

De meeste mensen denken bij het woord “illegaal” automatisch aan het menselijk individu of aan het tegengestelde van legaal, maar de kinderen van MIKS beschouwden deze term als een concept op zich. Ze vertrokken voor hun idee van een verlaten plek vlakbij het jeugdhuis: de verlaten spoorwegbrug dicht bij Thurn & Taxi. Deze brug is een soort van onbekend terrein en behoort officieel tot geen enkele gemeente. Daar haalden ze hun inspiratie uit. 

De bedoeling was om zich deze plek eigen te maken a.d.h.v. ritournelles, herhaaldelijke acties op de brug. Peter Veyt, artistiek coördinator van de zinnode: “Een mens die alleen in het donker door het bos wandelt en bang is, zal beginnen fluiten of muziek opzetten om van zijn angst af te geraken. Hij doet dit om van het bos zijn eigen territorium te maken. Het fluiten om van zijn angst te geraken is een vorm van ritournelle.” 

Het aanvankelijke doel was om een boete te krijgen op die fameuze brug. Op die manier zou men kunnen achterhalen tot welke gemeente de brug behoort. Ze deden dit met verschillende “ritournelles” waaronder graffiti en andere verboden acties. Toch kregen ze geen boete. Heel dit verhaal hebben ze dan helemaal uitgewerkt in hun deel van de Zinnekeparade. 
 

De Fanfakids - ook op deze 10de editie Zinnekeparade onmisbaar voor de good vibes -  hebben rond de “illegale mens” gewerkt. Hun Zinnode draaide rond vluchtelingen en mensen zonder papieren. Daarnaast werkten ze rond de beperking van beweging in de maatschappij. Deze worden bepaald door regels, normen en wetten. Tijdens hun choreografie werden deze beperkingen overschreden. 


Ook achter de schermen van de Zinnekeparade was D’Broej goed vertegenwoordigd. De groep nieuwkomers van Centrum West kookte, in samenwerking met Broederlijk Delen en Ancienne Belgique, een gezonde maaltijd voor de andere zinnekes. Ze deden hun groepsnaam Smaakmakers alle eer aan!